Gösta Vestlund om att demokratisera demokratin.

Här samtalar 106-åriga folkbildningslegenden Gösta Vestlund med Åke Marcusson, f.d förbundsrektor på NBV, om hur viktig folkbildningen är för demokrati och jämlikhet.

Han berättar om folkbildningens betydelse för honom, då han tog studenten via en folkhögskola och sedan utbildade sig vidare till lärare. Men han berättar också om hur folkbildningen förändrar oss, och hur vi ser på våra medmänniskor.

Gösta Vestlund pratar om vikten av att samtala i cirkel för att kunna se varandras ansiktsuttryck, och bygga en känsla av tillit och likvärdighet. Han menar att pedagogiken kan användas för att utveckla den där känslan av samhörighet och trygghet mellan människor.

Gösta Vestlund har dedikerat hela sitt liv till folkbildningen. Bland annat har han varit rektor för Tollare folkhögskola och har skrivit flera böcker om folkbildningsarbete.

Filmen är en del av NBV:s arbete med att förtydliga och påminna om hur viktig folkbildningen faktiskt är – för oss alla och för det demokratiska samhället. Läs mer på jagalskarfolkbildning.se

33 views0 comments